Još

  Kako da odaberete savršena umetnička dela za svoj dom

  Opremanje doma i odabir umetničkih dela koja će ga krasiti mogu biti uzbudljiva avantura i izvor zadovoljstva. Ključ uspeha u pronalaženju savršenih komada je otkrivanje vrste umetnosti koju volite, pronalaženje načina na koji će se uklopiti u enterijer vašeg doma i otkrivanje kako da izložite umetničko delo u svom domu.

  Informišite se.

  Pre nego što odlučite da kupite sliku, skulpturu ili fotografiju, trudite se da se što više informišete. Raspitajte se o umetnicima, posetite neku izložbu, pregledajte online galerije, a posebno obratite pažnju na koji način se umetnost predstavlja u objektima koje posećujete (dom vaših prijatelja, restorani, hoteli, javni objekti i slično).

  Izmerite prostor.

  Ako tragate za slikom za određenu prostoriju, važno je da izmerite prostor, deo zida, koji imate na raspolaganju, pa da veličina slobodnog prostora bude jedan od faktora odabira. Vodite računa da ostavite dovoljno praznog prostora između slika, tako da svako delo ima prostora da „diše“.

  Uklapajte stilove.

  Birajte dela koja se stilski uklapaju u ostatak prostorije. Ukoliko vam je dom ispunjen antikvitetima, birajte ramove koji nalikuju tom stilu – masivne rezbarene ramove. A ako ste ljubitelj savremene umetnosti, birajte jednostavnije ramove koji će idealno uklopiti u vaš savremeno opremljen dom ili poslovni prostor.

  Uskladite boje.

  Neka slike budu u harmoniji sa okruženjem. Uskladite umetničko delo sa dominantnom bojom prostorije. Naravno, ne morate potrefiti istu nijansu, ali će uklapanje boja na slici i boja u prostoru odati utisak savršenog uklapanje – da delo „pripada“ tom prostoru.

  Budite snalažljivi.

  Ukoliko ste namenili sliku jednoj prostoriji, kupili je, ali vam se ne dopada kako se uklapa, pokušajte da je okačite u drugoj prostoriji. Možda će savršeno izgledati na drugom zidu. Nisu retki slučajevi da se zbog umetničkog dela preuredi prostor – promeni boja zidova, raspored nameštaja, stil prostorije.

  Pravilno izložite umetničko delo.

  Na posletku, kada pronađete savršeno parče umetnosti i dobro promislite u kom delu vašeg doma će njegove lepote doći do izražaja, važno je pravilno ga izložiti. Skulpture mogu stajati na podu, stolu ili postolju, dok se slike najčešće kače u visini očiju.

  5,223FanovaLajkuj
  8,411PratilacaZaprati

  Najnovije

  Povezane objave