Zašto je grnčarija ponovo u modi?

979

U poslednjih nekoliko godina sve češće viđamo reklame za razne kurseve grnčarstva i keramike, kao i slike radova ponosnih polaznika ovih tečajeva. Zbog čega su grnčarstvo i ručna izrada predmeta od keramike doživeli ponovnu popularnost u 21. veku?

Živimo u vreme masovne proizvodnje robe u velikim serijama i za malo šta se danas može reći da je unikatno. Zbog toga su ručno rađeni, jedinstveni predmeti ponovo postali traženi i cenjeni. Neki ljudi odlaze i korak dalje – zašto kupiti nešto, kada ga jednostavno možete napraviti sami?

Predmeti od keramike se koriste u ugostiteljstvu i domaćinstvima, ali mogu imati i dekorativnu ulogu. Zbog toga ih dizajneri enterijera često koriste kako bi oplemenili prostor i dali mu jedinstven pečat.

Kursevi grnčarstva i keramike mogu biti lep hobi, kojim ćete sebi obezbediti unikatne i lepe ukrase poput vaza, keramičkih figurica, činija i ćupova, ali mogu imati i terapeutsko dejstvo. Oni koji su probali kažu da osećaj vlažne gline pod prstima koja se vrti na grnčarskom točku, a potom prelazi u željeni oblik, izuzetno smiruje i opušta. A ko zna, ako ste dovoljno telentovani, možda pretočite hobi u izvor zarade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here