6 neočekivanih detalja koji su sakriveni na poznatim slikama

1596

Slikari vole da u svojim radovima ostavljaju tajne poruke i skrivena značenja, a često ih nismo ni svesni. Na primer, da li se sećate te čuvene slike „Devojka sa bisernom minđušom“? Ispostavilo se da to uopšte nije minđuša. A šta je sa dve slike Salvadora Dalija koje su blisko povezane sa njegovom sestrom?

Dizajn Magazin vam nudi da zavirite u svet umetnosti i želi da vam ispriča nekoliko zanimljivih priča koje se kriju iza svetski poznatih slika na platnu.

1Kako se Salvador Dali osvetio svojoj sestri

Pre nego što je upoznao Galu – muzu i ljubav njegovog života, Salvador Dali je zamolio svoju sestru, Ana Mariu, da pozira za njegove slike. Ona je naslikana na slici „Figura na prozoru“, koju je slikar naslikao kada je imao 21. godinu. Ubrzo nakon što je ovo naslikao, odnos između brata i sestre je počeo da se pogoršava. Došli su u bezizlaznu situaciju kada je Dali napisao u jednoj od svojih slika: „Ponekad iz zabave pljujem po portretu svoje majke“.

Čak i nakon mnogo godina kasnije, Ana nije mogla da oprosti Salvadoru zbog ove skandaloznosti koja je uvredila njihovu majku, pa je 1949. godine objavila knjigu „Salvador Dali, viđen očima svoje sestre”. Knjiga nije sadržavala ni divljenje, ni pohvale i to je razbesnelo Dalija. Godine 1954. napravio je sliku pod nazivom „Mlada Devica”, koju su rogovi njene sopstvene čistoće nazvali „Auto-Sodomized”. Postoji i mišljenje da je to slikarska osveta svojoj sestri zbog knjige.

2Gde je Ikarus na slici Pejzaž s padom Ikara?

Čuvena slika Piter Brojgela Starijeg ima mnoge skrivene tajne, od kojih mnoge još nisu otkrivene. Slika ima dva kontraverzna objašnjenja.
Prvo objašnjenje kaže da smrt osobe ne može zaustaviti tok života, čak ni smrt tako smelog i hrabrog karaktera kao što je Ikar. Zbog toga u prvom planu slike vidimo orača, dok je Ikar skriven u donjem desnom uglu slike. Niko nije primetio njegov pad, život je surov, ali se dešava.
Drugo objašnjenje kaže da je smrt Ikara, kao osoba koja teži novim dostignućima i otkrićima, poraz za sve one koji su privučeni svetlu i savršenstvu.

Istoričari umetnosti su uspeli da otkriju da postoji crtež koji nema nikakve veze sa tehnikom umetnika iza platna, što znači da bi ova slika mogla da bude kopija dok original nije uopšte sačuvan. Drugi istoričari smatraju da je slika originalna i da ju je Brojgel nacrtao na drvenoj osnovi, nakon čega je premeštena na platno. Nažalost, danas niko ne može pitati pravog umetnika slike, ali svi mogu uživati u pogledu na ovo remek-delo u Belgijskom kraljevskom muzeju lepih umetnosti u Briselu.

3“Mlada žena se puderiše” koju je naslikao Žorž-Pjer Sera i njegov portret sakriven u slici

Na ovoj slici je prikazana Serina voljena – Madlena Nublo. Žanr ovog portreta bio je neobičan za Seru – verovatno ga je ljubav inspirisala da uradi ovaj eksperiment. Do smrti, niko ne bi pomislio da je ta žena slikareva ljubavnica – Sera je bio veoma rezervisan i nije govorio o svom privatnom životu, čak ni svojim bliskim prijateljima.

U početku, slikar je nacrtao svoj autoportret u prozoru gde je gledao devojku sa ljubavlju, ali po savetu jednog od svojih prijatelja zamenio je svoj portret cvećem u vazi. Baš šteta!

4Kako je Rafaelo Santi sakrio sebe i svoje prijatelje na fresci

Jedno od najpoznatijih renesansnih remek dela, čuvena freska Rafaela Santija “Škola u Atini” skriva nekoliko iznenađenja. Slikar je otelotvorio slike velikih mislioca i naučnika i odlučio da u njemu učvrsti neke od svojih poznatih prijatelja. Na primer, on je kopirao pojavu Heraklita, starogrčkog filozofa, od Mikelanđela Buonarotija (1), filozofa Platona podseća na Leonarda da Vinčija (2), dok se crte lica samog Rafaela mogu videti na slici Apela – antičkog grčkog slikara.

© wikipedia.org

5Šta je enkriptovano u jednom od najpoznatijih platna Pola Gogena?

Ogromna slika pod nazivom Odakle dolazimo? Šta smo mi? Gde mi to idemo? (oko 5 stopa u visinu i 12 stopa dužine) treba da se „čita“ s leva na desno, poput kabalističkih tekstova za koje je Gogen bio zainteresovan.

– Dete simbolizuje dušu koja spava, pre nego što postane zemaljska inkarnacija.
– Čovek koji kida plod simbolizuje težnju osobe da nauči misterije.
– Žena u crnom simbolizuje dušu u svom najvećem stepenu razvoja.
– Stara dama simobilizuje činjenicu da će telo umreti.

Nakon što je Gogen završio sa radom na ovom platnu, pokušao je da izvrši samoubistvo, ali nije uspeo. Nekoliko godina kasnije, slikar je preminuo od raznih bolesti. Poslednje godine svog života proveo je u siromaštvu, a njegove slike su priznate i cenjene u svetu mnogo godina nakon njegove smrti.

6Devojka sa bisernom minđušom verovatno uopšte nije nosila minđuše

Nedavna studija najpoznatije slike Johanesa Vermera otkrila je da je prikazani biser prevelik da bi bio prirodan. Možda je to veštački biser od venecijanskog stakla, kalaja ili sedefa. Naučnici ne mogu pronaći fiksaciju za minđušu na slici – nema petlje koja povezuje uho i minđušu. Kakva je to dekoracija i kako je izgledalo u početku izgleda da su pitanja na koja niko neće moći da pronađe odgovore.

Da li ste svesni bilo kakvih drugih tajni koje čuvene slike skrivaju od nas? Molimo vas da nas o njima obavestite u komentarima!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here