500 godina nakon smrti tvorca, skice i dalje žive

711

Zaboravite na slikarski opus Leonarda da Vinčija! Koliko god da su njegove slike vredne, umetnički, istorijski (a i novčano), sva genijalnost ovog umetnika može se predstaviti upravo njegovim crtežima.

Pored nestvarnog slikarskog umeća, ovaj genije koji je živeo pre više od 500 godina, ni danas ne prestaje da oduševljava svojom neverovatnom zaostavštinom. Iako najpoznatiji kao slikar, da Vinči je bio skulptor, botaničar, muzičar, inženjer, arhitekta, svestrana ličnost čije stvaralaštvo vredno divljenje i danas služi kao inspiracija mnogim umetnicima i naučnicima.

Detaljni prikazi anatomije ljudskog tela, životinje u pokretu, priroda, građevinske konstrukcije i mehanički uređaji sa složenim mehanizmima samo su neki od motiva da Vinčijevih crteža stvaranih sa inženjerskom preciznošću i velikim brojem detalja. Iako su ponekad bili samo priprema za slikanje, njihova umetnička vrednost i lepota su neosporne.

Povodom obeležavanja 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, u februaru 2019. širom Velike Britanije biće organizovano 12 simultanih izložbi pod nazivom „Leonardo da Vinči: Život u crtežu“ (originalni naziv „Leonardo da Vinci: A Life in Drawing“). Kroz pažljivo odabrane crteže iz njegovog stvaralaštva, posetioci izložbi će imati priliku da se upoznaju sa svim sferama interesovanja ovog genija renesanse – slikarstvom, vajarstvom, arhitekturom, muzikom, anatomijom, inženjerstvom, kartografijom, geologijom i botanikom – ali i da zavire u blistavi um jednog genija, jer će se među eksponatima naći i crteži iz da Vinčijeve privatne kolekcije, za koje se smatra da nisu stvarani za javnost.

Pogledajte neke od radova koji će se naći na izložbi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here