Trendovi koji će dominirati arhitekturom u 2019.

1377
Izvor: ArchDaily

Za razliku od trendova u modi i uređenju enterijera, koji se smenjuju skoro sezonski, trendovi u arhitekturi imaju malo duži vek trajanja. Neki od njih bili su popularni tokom prošle godine, a stručnjaci nagoveštavaju da će se održati i u tekućoj godini.

Predviđamo da će ovih 6 trendova biti aktuelni i u 2019. godini:

1Krovovi u obliku slova A

Karakteristični za manje kuće, sa prepoznatljivim kosim stranama koje se spuštaju skoro do zemlje, nastali tokom ’50. i ’60. godina prošlog veka, danas su cenjeni zbog svoje jednostavnosti i minimalizma.

2Odvažne kombinacije boja

Jarke boje i smeli kontrasti daće karakter svakom prostoru. Ovaj trend je veoma popularan i opšteprihvaćen među mnogim dizajnerima enterijera.

Izvor: Villaz Beats

3Eco-friendly dizajn

Sve su popularniji samoodrživi domovi koji podrazumevaju uštedu i samostalnu proizvodnju energije i ne remete živi svet u okolini. Zbog opasnosti od globalnog zagrevanje, koje je posledica prekomernog zagađenja i neracionalne upotrebe energije i neobnovljivih resursa, popularna je (a i ekonomična) ugradnja solarnih ploča i turbina koje pokreće vetar u domove, kao i prikupljanje kišnice koja se koristi umesto komunalnih voda (npr. u toaletima).

4Građevine otporne na katastrofe

Ovaj trend je posebno zastupljen u pojasevima gde su poplave, uragani i tornada uobičajene pojava. Veliki izazov za arhitekte je stvaranje „neuništivih“ građevina, koje su istovremeno eco-friendly i zadovoljavaju estetske standarde.

5Prelivanje unutrašnjosti i spoljašnjosti objekata

Izvor: ArchDaily

Trend posebno važan prilikom izgradnje stambenih objekata. Suština je u dizajniranju spoljašnjih objekata (terasa, bašti…) koji će doprineti funkcionalnosti unutrašnjeg prostora. „Blurujući“ linije između unutrašnjosti i spoljašnosti doma, kreira se više prostora za opuštanje, zabavu, druženje sa porodicom i prijateljima.

6Višenamenske prostorije

Izvor: inRegister

Kreiranje i opremanje prostorija tako da mogu da zadovolje višestruke potrebe stanara – radna soba koja se lako može transformisati u gostinsku, trpezarija koja postaje produžetak dnevnog boravka, kuhinja sa šankom koja može odigrati ulogu trpezarije, podrumi i garaže koji se mogu transformisati u prostor za život.

Ukoliko se bavite arhitekturom, dizajnom enterijera, ili pak planirate preuređenje doma, imajte na umu ove trendove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here