Nekonvencionalna arhitektura širom sveta

648
Izvor: Bored Panda

Neshvaćeni, umetnički duh arhitekti širom sveta, s vremena na vreme će iskočiti iz standardnih okvira i kreirati ne samo prostor za življenje, već prava „stambena umetnička dela“.

Na taj način nastaju neverovatne građevine koje prkose zdravom razumu i jedva da poštuju zakone fizike, ali oduzimaju dah svojim izgledom. Predstavljamo vam 10 takvih građevina.

1Mind House

Izvor: Bored Panda

Ova neverovatna građevina nalazi se u Barseloni, u parku Guelj koji je projektovao čuveni Antonio Gaudi. Ceo park podseća na grad iz mašte i jedan je od najlepših tvorevina ovog genija arhitekture.

2The Crooked House

Izvor: Bored Panda

Nakrivljena kuća“ nalazi se u mestu Sopot u Poljskoj, inspirisana je tradicionalnom poljskom bajkom i više deluje kao rad u Photoshop-u, nego stvarna građevina, ali verujte, stvarna je.

3Biblioteka u Kanzas Sitiju

Izvor: Flickr

Nalazi se u državi Misuri (SAD) i dizajnirana je da privuče pažnju prolaznika na biblioteku i podstakne ih da više čitaju. Iza masivnih „knjiga“ krije se višespratna garaža.

4Rotirajući soliter

Izvor: Youtube

Ovaj fascinantni oblakoder nalazi se u Dubaiju, konstantno je u pokretu i iz minuta u minut menja svoj oblik. Zvuči neverovatno, ali ova zgrada od 80 spratova nikada nije izgledala isto. Zanimljiv je podatak da se između svakog sprata nalaze turbine koje pokreće vetar, te ova građevina sama proizvodi energiju za svoje potrebe.

5Wonderworks

Izvor: Wikipedia

Izvrnuta“ građevina na Floridi (SAD) predstavlja zgradu muzeja i naučnog centra. Ovaj neuobičajeni dizajn osmišljen je kako bi privukao pažnju deci i zainteresovao ih za nauku. Malo je verovatno da i odrasli ostaju imuni na čari ove zgrade. Slične građevine pod istim imenom mogu se pronaći u još nekoliko američkih država.

6Cube House

Izvor: Wikipedia

Kockaste kuće Roterdama (Holandija), predstavljaju prava arhitektonska čuda i sad već svetski poznatu turističku atrakciju. Zamisao arhitekte je bila da napravi funkcionalne stambene objekte iznad komercijalnih radnji. Iako na prvi pogled ne deluju baš funkcionalno, zanimljive svakako jesu.

7Kunsthauz

Izvor: Bored Panda

Kuća umetnosti u Gracu (Austrija) nije klasična građevina koje smo navikli da viđamo.

8Eden projekat

Izvor: Wikipedia

Projekat „Rajski vrt“ na prvi pogled podseća na „pucketavu foliju“, a predstavlja svojevrsnu botaničku baštu u kojoj se gaje raznolike biljne vrste u različitim klimatskim uslovima. Ovaj objekat nalazi se u Velikoj Britaniji.

9The Longaberger

Izvor: Wikipedia

Sedište fabrike Longaberger koja se bavi proizvodnjom korpi oblikovana je upravo prema svom proizvodu. „Korpa“ se nalazi u Ohaju (SAD).

10House Attack

Izvor: Bored Panda

Muzej savremene umetnosti u Beču (Austrija) izgleda kao da ga je zaista napala kuća (house attack).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here